Kevään aikana sain tietää, että Mökön pennulla Karvapallon Kuun Kepposella eli Epulla on ollu muutamia epileptisiä kohtauksia. Aluksi pari ihan lievää ja sitten myöhemmin pari vähän pahempaa, mutta kohtauksia ei ole ollu niin jatkuvasti, että lääkitystä olis tarvinnu alottaa. Kohtaukset ovat olleet kevät aikaan, jolloin nartuilla on alkanu juoksut ja näin ollen vahva epäilys on, että Epun kiihtyvä hormonitoiminta on aiheuttanu kohtaukset. Tilannetta seurataan ja toivotaan, että kohtauksia ei enempää tulisi ja jos tulee, on Epun omistaja harkinnu Epun leikkauttamista, jonka toivotaan auttavan tilanteeseen.

Myös Vilman ja Kapun ensimmäisessä pentueessa syntyneellä Jesperillä on ollu epilepsiakohtauksia, joihin on aloitettu lääkitys ja joka on auttanu niin, että kohtauksia ei ole enää ollu. Jesperillä kohtaukset on alkaneet vasta 10-vuotiaana.

Ensimmäinen reaktio oli itellä tietenkin säikähdys, kun kahdella omien koirien jälkeläisellä on epilepsiaa ollu. Sitten alko selvitystyö kasvattien ja käyttämieni urosten osalta. Vilman emällä Netalla on myös ollu epilepsia eli jos epilepsia on näissä tapauksissa ollu perinnöllistä, on se tullu oletettavasti Vilman takaa. Jalostustoimikunnalta sain selvityksen kaikkien kasvattamieni pentueiden epilepsia riskistä ja jonkin verran epilepsia koiria taustalta löytyy, mutta ainakaan vielä ei uusia tapauksia ole ilmenny ja toivotaan, ettei tulekaan. Kaikkia epilepsia koiria ei tietenkään ole jalostustoimikunnankaan tiedossa, vain ne joista omistajat ovat ilmottaneet, mutta näillä olemassa olevilla tiedoilla nyt mennään kasvatustyössä eteenpäin.

Ja koska olen suunnitellu sijotusnartulleni Taigalle loppuvuodeksi pentuetta, olikin aika työn takana löytää uros, jolloin ei olisi suurta riskiä epilepsian eikä tietenkään muidenkaan sairauksien suhteen. Tästäpä asiasta kirjotan heti perään uuden otsikon alle..